Yönetmelikler

Yönetmelikler

Acil Aydınlatma Sistemi

Acil aydınlatma sistemi; normal aydınlatma sisteminin yangın,deprem,terör,sabotaj ya da enerji kesintileri gibi nedenlerle devre dışı kalması sonucu derhal devreye girerek insanların güvenli bir şekilde tahliye edilmesini sağlayan ikincil bir aydınlatma türüdür

Acil aydınlatma sisteminin öncelikli amacı güvenli bir tahliye sağlayarak can kaybını önlemektir. Acil aydınlatma sistemi; insanların binadan sendelemeden, tökezlemeden, engellere takılmadan,yerlere düşmeden,yaralanmadan, ezilmeden,paniğe kapılmadan, aşırı kalabalık ve yığılma gerçekleşmeden, hızlı ve emniyetli bir şekilde tahliye edilmesini,yangın alarm ve söndürme cihazları ile ilk yardım donanımının fark edilmesini sağlamalı, riskli alanlar oluşabilecek kazaları önelemelidir.
Amacı Nedir?
Acil aydınlatma normal şartlarda gereksinimi hissedilen bir aydınlatma türü değildir. Ancak acil bir durumda gerektiği gibi çalışmalıdır. Herhangi bir şekilde çalışmaması durumunda bunun riski insan hayatıdır. Yasal Zorunlulukları Vardır Acil aydınlatmayı diğer aydınlatma türlerinden ayıran en önemli özellik budur.
Önemi Nedir?

– EN 50172:2004

Bu Avrupa Standardı CENELEC (European Committee for Electrotechnical Standardization-Comité Européen de Normalisation Electrotechnique ) tarafindan 01.03.2014 tarihinde onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Ülkemizde de bu standart yürürlüktedir.

Acil Aydınlatma amacıyla kullanılacak ürünler bu standardın belirttiği teknik şartları karşılamalıdır. Kurulum sonrası, Acil Aydınlatma Sisteminin sürekliliği için yapılacak tüm test, kayıt, raporlama, bakım-onarım ve servis çalışmaları bu yönetmeliğe göre yapılmalıdır.

– EN 1838

Bu Avrupa Standardı, Acil Aydınlatma Sisteminin Uygulanmasına ilişkin kuralları belirtir. Ülkemizde bu standart yürürlüktedir.

Acil Aydınlatma Projeleri bu standartlara göre yapılmalıdır. Acil Aydınlatma amacıyla kullanılacak ürünler bu standardın belirttiği teknik şartları karşılamalıdır.

– TÜRKİYE BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDAKİ YÖNETMELİK

MADDE 6

Bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasından; Yapı ruhsatı vermeye yetkili idareler, yatırımcı kuruluşlar, yapı sahipleri, İşveren veya temsilcileri,tasarım ve uygulamada görevli mimar ve mühendisler ile uygulayıcı yükleniciler ve imalatçılar, yapı yapılmasında ve kullanımında görev alan müşavir, danışman, proje kontrol, yapı denetimi ve işletme yetkilileri ve görevlileri

Yangın söndürme ve algılama, duyuru ve acil aydınlatma gibi aktif yangın güvenlik sistemlerinin yeterli olmamasından; projenin eksik veya hatalı olması veya standartlara uygun olmaması hâlinde proje müellifleri ve yapının eksik veya hatalı olması veya standartlara uygun olmaması hâlinde ise müteahhit veya yapımcı firma Sistemin uygun çalışmaması işletmeden kaynaklanıyor ise, işletmeci kuruluş doğrudan sorumlu olur.

Yangın güvenlik sistemlerinin yaptırılmasının gerekli olduğu yapı sahibine yazılı olarak bildirildiği hâlde, yapı sahibi tarafından yaptırılmamış veya standartlara uygun yaptırılmamış ise, yapı sahibi sorumlu olur.

Bu Yönetmelik hükümlerine uyulmaması sebebiyle meydana gelen yangın hasarlarından dolayı; Yapı inşasında yer alan yapı sahipleri, işveren veya temsilcileri, Tasarımda ve uygulamada ve denetimde görevli mimar ve mühendisler yapı denetimi kuruluşları , Müteahitler , imalatçılar ve danışmanları kusurlarına göre

Kaynak: 19.12.2007 tarihli 26735 sayı nolu Resmî Gazete

YASAL DAYANAKLAR VE YÖNETMELİKLER